به گزارش سرمایه نگر، نرخ دلار در بودجه سال ۱۴۰۱ دولت ۲۳۰۰۰ تومان درنظر گرفته شده و این موضوع برای شرکتهای صادرات محور همچون پتروشیمی بوعلی موضوع بااهمیتی تلقی میشود و بار مثبت قابل توجهی دارد؛ چرا که یادمان نرود در بودجه ۱۴۰۰ نرخ دلار ۱۷۵۰۰ تومان تعیین شده بود اما؛ هیچگاه دلار به این نرخ برنگشت. بنابراین، میتوان چنین نتیجهگیری کرد که نرخ ۲۳۰۰۰ تومانی هم برای سال آتی یک رویا باشد.
نرخ جهانی نفت و فرآوردههای نفتی مبنای قیمتگذاری خوراک و تولیدات شرکت است که با نرخ ارز نیمایی به ریال تسعیر میشود. نرخ فروش فرآوردهها تابعی از نرخ نفت خام و فرآوردههای نفتی و همچنین تغییرات نرخ تسعیر ارز اثر مستقیم بر درآمدهای شرکت میگذارد.
با این اوصاف، انتظار میرود شرکتهای صادرات محور همچون شرکت پتروشیمی بوعلی سینا در سال آتی رشد درآمد قابل محسوسی داشته باشند. اغلب محصولات تولیدی این شرکت در بازارهای خارجی فروخته میشود. بر اساس آخرین اطلاعات منتشر شده، این شرکت در ۸ ماهه منتهی به آبان سال ۱۴۰۰ بالغ بر یک میلیون تن محصول به فروش رسانده که ۵۶ درصد آن فروش خارجی بوده است. در ۱۲ ماهه سال ۱۳۹۹ نیز حدود ۶۳ درصد از کل فروش انجام شده، صادراتی بود.
رشد نرخ ارز به همراه افزایش مقدار تولید و فروش سبب شده تا شیب درآمدزایی پتروشیمی بوعلی شتاب بالایی داشته باشد و در حالی که در کل سال قبل درآمد فروش ۱۳۱ هزار میلیارد ریالی شناسایی کرده بود، با گذشت ۷ ماه از سال جاری به درآمد ۱۵۵ هزار میلیارد ریالی دست یابد. نگاهی به روند گذشته هم نشان میدهد که در هر سال میزان درآمدها رشد قابل توجهی نسبت به گذشته داشته است.
محصولات «بوعلی» در داخل از طریق بورس کالا و بورس انرژی به فروش میرسد و فروش صادراتی از طریق کارگزاران شرکت به مقاصد مورد نظر انجام میشود، به همین دلیل عمده مطالبات شرکت از این کارگزاران است. محصولات صادراتی شرکت ریفرمیت و برش سنگین است که حدود ۷۰ درصد آن راهی کشورهای جنوب شرق آسیا همچون چین و سنگاپور میشود و مابقی به کشورهای خاورمیانه فروخته میشود.
در واقع رشد درآمدزایی این پتروشیمی تنها ناشی از تورم قیمتها و نرخ ارز نبوده و شاهد بهبود عملیات شرکت و افزایش میزان تولید و فروش نیز هستیم و نکته قابل توجه بهبود وضعیت صادرات محصولات در کوران تحریمها است.
در ۸ ماهه اخیر مقدار تولید در سطح مطلوبی قرار گرفته و انتظار میرود در ۴ ماهه باقی مانده از سال، بتواند از رکود تولید سال ۱۳۹۹ عبور کند.
با توجه به روند کنونی، پیش بینی میشود پتروشیمی بوعلی سینا در پایان سال ۱۴۰۰ به درآمد ۲۲۰ هزار میلیارد ریالی دست یابد که ۶۸ درصد بیش از درآمد سال ۱۳۹۹ خواهد بود و در نهایت مبلغ سود خالص ۳۹ هزار میلیارد ریال برآورد میشود. برای سال ۱۴۰۱ با فرض قیمت ۷۰ دلاری برای نفت و نرخ ارز ۳۰ هزار تومانی، انتظار میرود رقم درآمدها از ۲۷ هزار میلیارد ریال عبور کند و سود خالص به ۵۹ هزار میلیارد ریال برسد.
این پتروشیمی با توجه به سهم ۷ درصدی از کل تولیدات شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس به عنوان یکی از وزنههای مهم در عرصه تولید محصولات این صنعت به شمار میرود و در جهت توسعه بازار فروش، افزایش فروش بنزن با حاشیه سود بالاتر، افزایش حاشیه سود فروش ریفرمیت، تولید ریفرمیت با گریدهای متفاوت جهت عرضه در بازارهای مختلف و کسب سهم بیشتر از بازارهای عراق و افغانستان را در برنامههای خود گنجانده است. علاوه بر این، برنامه تبدیل برش سنگین به گازوئیل استاندارد جهت توسعه و متنوعسازی سبد محصولات را در دست اقدام دارد.
عملکرد مثبت «بوعلی» بر روی تابلوی معاملات بورس نیز به نمایش درآمده و توانسته سهامداران خود را راضی نگه دارد. در ۶ ماهه اخیر که اغلب سهمها در ناحیه قرمز قرار داشتند، این سهم بازدهی قابل توجه ۷۵ درصدی را به ثبت رساند، در حالی که بازدهی صنعت ۴۰ درصد و بورس تهران ۱۵ درصد بود.
از نظر نسبت P/E وضعیت نماد «بوعلی» کمتر از صنعت و در سطح ۷.۵ واحد قرار دارد که نشان از این دارد سهم قابلیت رشد دارد و قطعا با بهبود کلیت بازار سرمایه کشور، این سهم نیز روندی بهتر از گذشته در پیش خواهد گرفت. از سوی دیگر، نسبت P/S شرکت ۱.۳ است، در حالی که این نسبت برای صنعت پتروشیمی عدد ۲.۸ را نشان میدهد.
بنابراین میتوان چنین نتیجهگیری کرد که پتروشیمی بوعلی ریسک سرمایهگذاری کمی دارد و با بهبود اوضاع اقتصادی کشور و کاهش احتمالی تحریمها، شرایط فروش و صادرات بهتر از گذشته خواهد شد و نشانههای آن در تابلوی معاملات سهم نمایان خواهد شد.
ثبت دیدگاه