یک نظریه برای سهامداران متضرر؛

تئوری فیل سفید چیست؟

شناسه : 2151 16 آذر 1399 - 14:17
در سهمی‌ گرفتار زیان شده‌اید و امید به بهبود شرایط ندارید اما؛ همچنان اصرار به نگهداری دارید؛ در واقع، در چنین حالتی، پای "تئوری فیل سفید" به میان آید.
تئوری فیل سفید چیست؟

به گزارش سرمایه نگر، شاید برای شما پیش آمده باشد که در سهمی‌ گرفتار زیان شده‌اید و امید به بهبود شرایط ندارید اما؛ همچنان اصرار به نگهداری دارید و حاضر به فروش آن با وجود تحمیل هزینه، نیستید. در واقع، در چنین حالتی، پای “تئوری فیل سفید” به میان آید.

در زمان‌های گذشته چند نسل نادر از فیل‌ها زندگی می‌کردند که سفید رنگ بودند. فیل‌های سفید ارزش زیادی داشتند و به عنوان هدیه‌های دیپلماتیک گرانبها بین کشورها رد و بدل می‌شدند و پادشاهان در سفرهایی که داشتند این فیل را به عنوان هدیه به پادشاه کشور میزبان می‌دادند.

هزینه نگهداری و تغذیه این فیل‌ها بسیار زیاد بوده است، زیرا نوع خاصی از گیاهان را مصرف می‌کردند، در ساعات خاصی شستشو داده می‌شدند، محل نگهداری‌ آن‌ها ویژگی‌های خاصی داشت و… حتی گاهی بخشی از دربار را برای نگهداری این فیل‌ها به کار می‌گرفتند.

مشکل زمانی به وجود می‌آمد که کشور به دلایلی مثل قحطی، سیل، جنگ و … دچار کمبود منابع می‌شد. با وجود گرسنگی مردم و دربار دیگر دلیل منطقی وجود نداشت که پادشاهان بخواهند از فیل‌ها نگهداری کنند ولی به دلیل این که در گذشته هزینه‌های زیادی را صرف این فیل‌ها کرده بودند ترجیح می‌دادند بازهم هزینه کنند تا دستاوردهای قبلی آن‌ها از بین نرود و گاهی حتی زنده ماندن این فیل را به زنده ماندن مردم ترجیح می‌دادند.

در واقع اصطلاح فیل سفید به دارایی‌هایی از زندگی و سازمان ما گفته می‌شود که امروزه کاربرد و فایده‌ای برای ما ندارند و هزینه‌ی نگهداری آن‌ها بیش‌تر از سود آن‌ها است اما؛ ما باز هم اصرار به نگهداری این دارایی‌ها داریم.

اثر فیل سفید در زندگی شخصی

گاهی در زندگی شخصی رابطه‌ای را فقط به دلیل هزینه‌هایی (احساسی، زمان و…) که برای ما داشته است ادامه می‌دهیم و چون انرژی و زمان و محبت زیادی را صرف آن فرد یا آن گروه کرده‌ایم با علم به این که آن رابطه برای ما سودی ندارد باز هم به آن ادامه می‌دهیم.

اثر فیل سفید در زندگی کاری

شما ۷ سال در رشته مهندسی درس خوانده اید و بعد از اتمام فارغ التحصیلی کاری به شما پیشنهاد می‌شود که مرتبط با رشته شما نیست ولی شما به آن علاقه دارید و از نظر مالی و پتانسیل رشد نیز شغل بسیار خوبی است ، اما به دلیل این که اگر آن را قبول کنید تصور می‌کنید که ۷ سال عمر خود را هدر داده اید پس این فرصت گرانبها را از دست خواهید داد و شما مجبور خواهید شد بقیه عمر خود را صرف نگه داری فیل سفید زندگی خود کنید.

اثر فیل سفید در معاملات مالی

شما پس از اندکی تحقیق مقداری از ارزی را تهیه می‌کنید به امید آن که با هلدینگ و نگهداری آن ارز در طی چند هفته تا چند ماه آینده رشد کند و شما سود خوبی نصیبتان شود اما؛ پس از گذشت چند هفته قیمت آن ارز شروع به پایین آمدن‌ می‌کند و شما با این توجیه که آینده دارد و باید صبر ‌کرد هنوز آن ارز را نگه خواهید داشت و در عین حال که سرمایه شما رو به کاهش است به امید آینده آن را نمی‌فروشید.

پس از گذشت چند ماه شما ارز‌های دیگر با پتانسیل رشد بسیار بیشتری را خواهید دید اما به دلیل هزینه و زمانی که برای ارز قبلی خود صرف کرده اید تمایلی به خروج از آن و فروش آن ‌با ضرر ندارید و چندین ماه دیگر با نگه داری آن خود را دچار ضرر مالی و سرزنش ورود به این ارز می‌کنید و این‌ ارز دقیقا همان ‌فیل سفید مالی شماست که باید زودتر آن را کُشت.

در واقع پشت سناریو فیل سفید علت خودسرزنشی پنهان شده است: اگر از کار یا چیزی که روی آن زمان و انرژی زیادی گذاشته ایم خارج شویم یعنی این را قبول کرده‌ایم که مدت‌ها عمر خود را تلف کرده ایم و سختی قبول عدم کفایت تصمیم گیری مانع تغییر وضعیت می‌گردد و این نقطه دقیقا همان فیل سفید است.

فیل‌های سفید منابعی هستند که به علت هزینه‌های غیرقابل بازگشتی که در مورد آن‌ها انجام شده، با وجود مولد نبودن و مفید نبودن، نمی‌توانیم “از لحاظ احساسی” به سادگی آن‌ها را از مجموعه‌ی منابع و دارایی‌های خود حذف کنیم و هزینه‌‌های آتی آن‌ها را هم می‌پذیریم.

فیل سفید شما چیست؟!

ثبت دیدگاه

  • پیام‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.